• +381638581671
 • Čedomira Nikolića Gajina 7, 11462 Veliki Borak
 • Ponedeljak – Subota: 09 – 19h

Koji med je najbolji
04.05.2020./Zdravlje
 • By Goran Novkovic
 • 11.080

Koji med je najbolji? Da li je to livadski, bagremov, šumski, lipov, suncokretov ili neki drugi? Ovo su česta pitanja koja muče mnoge potrošače meda.

Istina je da ne postoji jedan odgovor na ovo pitanje. Kvalitet i sastav meda zavise od mnogo faktora. Nešto o tome smo pisali i u našem blogu Kako prepoznati pravi prirodni med.

Ali o toj temi više u nastavku ovog teksta. Osvrnućemo se na sastav i kvalitet meda generalno, ali i na pojedina njegova fiziološka dejstva na ljudski organizam. Posebno će o tome biti reči u odnosu na starosne grupe konzumenata što su i jedna od najčešćih pitanja naših potrošača.

Da biste razumeli koji med je najbolji, evo nešto o kvalitetu i bezbednosti meda

Svaki med je proizvod pčela radilica, koje tokom svog života obiđu oko 1000 do 2000 različitih biljnih vrsta u cvetu. Stoga, na jednoj teritoriji, čak i u okviru jednog pčelinjaka od košnice do košnice ne može se naći „identičan med“.

Sastav meda, dakle, stalno varira – od sezone do sezone, od lokacije do lokacije. On zavisi u velikoj meri od vremenskih uslova, teritorijalne rasprostranjenosti biljnih vrsta kao i od međusobne interakcije ova dva prirodna faktora.

Od temperaturnih varijacija u toku jedne sezone medobranja, rasporeda i količine padavina u toku vegetacije pojedinih biljnih vrsta zavisi koliko nektara će biljke dati, kao i kakav će njegov sastav biti.

Što se tiče ljudskih faktora, kvalitet i bezbednost meda takođe u velikoj meri zavise i od samog pčelara koji ga proizvodi. Veoma je važno na koji način pčelar brine o svojim proizvodnim društvima, čime ih prihranjuje u zimskom periodu kao i da li ih tretira i kojim sredstvima.

Sve materije sa kojima pčela dođe u kontakt potencijalno se mogu pronaći i u medu. Stoga je nužno da sve što se koristi u tretiranju pčela bude bezbedno za ljudsku upotrebu.

U našoj zemlji za kontrolu kvaliteta meda i drugih pčelinjih proizvoda nadležnih su:

 • Naučni institut za veterinarstvo Srbije u Beogradu,
 • Jugoinspekt Beograd A.D.,
 • Centar za ispitivanje namirnica u Beogradu,
 • Zavod za javno zdravlje u Požarevcu,
 • Institut za javno zdravlje u Nišu i
 • Zavod za javno zdravlje „Timok“, u Zaječaru.

Ukoliko pčelar od koga kupujete med poseduje sertifikat analize nekog od ovih instituta i centara, to je garant da je med koji od njega kupujete bezbedan za upotrebu.

Važno je napomenuti da su prodavci meda na veliko i malo (bilo pčelari proizvođači ili samo otkupljivači) zakonom obavezani da poseduju pomenute analize kako bi smeli da stave med u promet.

Koji med je najbolji za decu, koji za stare, a koji za specifične tegobe?

Ovo su pitanja sa kojima se prodavci meda susreću svakog dana. Naša preporuka je da svako treba da proba nekoliko vrsta meda i da sam odabere onaj koji mu najviše prija.

Iskustveno:

 • Bagremov med se preporučuje maloj deci i osobama sa blagom polenskom alergijom zbog blagog ukusa i nešto manjeg sadržaja polena.
 • Livadski med se preporučuje za svakodnevnu upotrebu.
 • Suncokretov med se preporučuje osobama sa hroničnim kardiovaskularnim oboljenjima.

Poznata je izreka „Uzimajte med kao hranu da ga posle ne biste koristili kao lek“.

U brojniim studijama prikazano je pozitivno dejstvo meda od bagrema i lipe na disajne puteve. Takođe se pominju i neke druge vrste meda za jačanje imunskog sistema, poboljšanje krvne slike ili umanjenje katarakte.

Međutim, med nije lek za ove tegobe.

Zato mi uvek volimo da ga preporučimo prvenstveno kao preventivno sredstvo i kao nutritivno bogatu hranu koja je najbolja alternativa korišćenju sintetskih suplemenata.

Koji med je najbolji za Vas - vrste medaSlika: Ša mislite, koji med sa slike je najbolji za Vas? 😊

Da rezimiramo:

Razne preporuke za neki konkretni med koji leči određene zdravstvene tegobe, treba uzeti sa velikom rezervom.

Tačno je da je med lekovit, ali ne reaguje svačiji organizam isto. Za ono što pomogne jednoj osobi, ne može se sa sigurnošću reći da će pomoći nekoj drugoj.

Možda Vas ovakav zaključak razočarava,  jer ste očekivali da pročitate tačno koji med je najbolji za Vaše dete, ili za pušački kašalj i tome slično.

Nažalost, pitanje koji je med najbolji suviše je neodređeno, pa nije toliko ni važno. Zapamtite: Apsolutno je nebitno koji med jedete!

Slobodno konzumirajte bagremov, livadski, suncokretov, šumski ili neki drugi prirodni med. Nijedan med nije štetan!  Ali … Dakle, postoji jedno „Ali“ i to je važno da znate.

VAŽNO: Preporučujemo da ga svaka osoba proba, ali sa jednim izuzetkom:

Med se ne sme konzumirati u slučaju alergije na med, polen ili druge pčelinje proizvode, sve dok se (obavezno) ne konsultujete sa svojim lekarom.

Naš savet je:

Živite zdravo, negujte dobre navike, jedite med sa zadovoljstvom svakoga dana u umerenim količinama. Uverite se sami u dugoročne pozitivne efekte koje med ostavlja na Vaš organizam.

Ono što je za Vas zaista važno, to je,

da nađete proizvođača meda od poverenja i da budete sigurni da jedete pravi prirodni med, a ne aromatizovani šećerni sirup!

Zato toplo preporučujeno da pogledate naš članak: Kako prepoznati pravi prirodni med.

Dakle, najtačniji odgovor na pitanje „Koji je med najbolji“, glasi:

Najbolji med je onaj koji se Vama najviše dopadne i čija konzumacija Vam najviše prija!