• +381638581671
  • Čedomira Nikolića Gajina 7, 11462 Veliki Borak
  • Ponedeljak – Subota: 09 – 19h

Livadski med

Opis: Livadski cvetni med.
Neto masa: Označena na ambalaži
Uputstvo za upotrebu: Direktno konzumiranje.
Zemlja porekla: Srbija.
Uslovi čuvanja: Čuvati na tamnom mestu i sobnoj temperaturi.
Rok trajanja: Označen na ambalaži
Dodatne informacije: Kristalizacija je prirodna osobina meda.
Sastojci: Prirodni vrcani livadski-cvetni med.
Proizvođač: Pčelarsko gazdinstvo Novković,Čedomira Nikolića Gajina 7.   11462 Veliki Borak
Lokacije medobranja: Kučevo, Rudnik, Homoljske planine.

IZJAVA O ALERGENIMA: Ne preporučuje se dijabetičarima,osobama alergičnim na polen i deci mlađoj od 12 meseci.

NUTRITIVNA DEKLERACIJA

Prosečna hranljiva vrednost 100 gr. proizvoda

energija………………………….1413kj/337kcal
proteini…………………………0,3 gr.
ugljeni hidrati…………….82,8 gr.
masti……………………………….< 0,1 gr.

600.00RSD1,100.00RSD

Šifra proizvoda: - Kategorija: Oznake: ,

Opis

Livadski med – karaktristike

Livadski med je jedna od najcenjenijih vrsta meda dobijenih direktno iz prirode. Dobija se od nektara cvetajućih trava, poljskog cveća, žbunja, šiblja i ostalog lekovitog bilja. Upravo ta raznovrsnost nektara, koja ga sačinjava, u pogledu kvaliteta daje mu prednost u odnosu na monoflorne vrste meda, Žute do tamno braon je boje, prijatne arome i slatkog ukusa. Kristališe relativno brzo nakon vađenja iz košnice zbog povećanog sadržaja glukoze u odnosu na fruktozu. Obiluje raznovrsnim polenovim zrncima, sa različitih biljnih vrsta, što mu daje izuzetan sastav u pogledu nutritivnih i lekovitih svojstava. Ne preporučuje se dijabetičarima, osobama alergičnim na polen i deci mlađoj od 12 meseci.

Preporučena dnevna doza: za odrasle 60-100 gr. raspoređeno u nekoliko doza,       za decu ne više od 30 gr. raspoređeno u nekoliko puta.

Svojstva livadskog meda

Livadski med ima jako antimikrobno svojstvo sa vrlo izraženim baktericidnim dejstvom, čak i pri razređenju 1:160. Jača organizam i povećava zaštitne i imune mehanizme u telu. Zbog svojih izuzetnih svojstava spada u red  najboljih  pčelinjih proizvoda.
Prilikom konzumiranja meda posebno treba obratiti pažnju na način uzimanja. Organizam će najviše korisnih i lekovitih materija usvojiti laganim otapanjem meda u ustima. Na taj način najviše korisnih i lekovitih nutrijenata ide najkraćim putem direktno u krvotok. Koristeći med kao zaslađivač prirodnih ceđenih sokova,čajeva, mleka ,… činite vašem telu veliku uslugu jer su prosti šećeri sadržani u medu lako svarljivi i ne ostavljaju nusproizvode u procesu varenja hrane. Potrebno je razvijati kulturu konzumacije kristalisanog meda, pogotovo kod dece, jer se na taj način med duže zadržava u ustima, otapa lagano i resorbuje pre nego što dođe u kontakt sa želudačnom kiselinom. Treba naglasiti da kristalisani med u potpunosti zadržava sva svoja prirodna svojstva i da ga kao takvog nije potrebno otapati. Nestručnim otapanjem meda u nekontrolisanim uslovima može doći do trajnog oštećenja meda. Može se, u ekstremnim slučajevima desiti, da ne samo da je izgubio prirodna svojstva nego postaje čak i štetan (pojava HMF-hidroksimetilfurfurola).

Dodatne informacije

Težina

500g, 980g