• +381638581671
  • Čedomira Nikolića Gajina 7, 11462 Veliki Borak
  • Ponedeljak – Subota: 09 – 19h

Suncokretov med

Opis: Suncokretov monoflorni med.
Neto masa: Označena na ambalaži
Uputstvo za upotrebu: Direktno konzumiranje.
Zemlja porekla: Srbija.
Uslovi čuvanja: Čuvati na tamnom mestu i sobnoj temperaturi.
Rok trajanja: Označen na ambalaži
Dodatne informacije: Kristalizacija je prirodna osobina meda.
Sastojci: Prirodni vrcani livadski-cvetni med.
Proizvođač: Pčelarsko gazdinstvo Novković,Čedomira Nikolića Gajina 7.   11462 Veliki Borak
Lokacije medobranja: Južni Banat, Vršački ritovi.

IZJAVA O ALERGENIMA: Ne preporučuje se dijabetičarima,osobama alergičnim na polen i deci mlađoj od 12 meseci.

NUTRITIVNA DEKLERACIJA

Prosečna hranljiva vrednost 100 gr. proizvoda

energija………………………….1413kj/337kcal
proteini…………………………0,3 gr.
ugljeni hidrati…………….82,8 gr.
masti………………………………. 0,1 gr.

600.00RSD1,100.00RSD

Šifra proizvoda: - Kategorija: Oznake: ,

Opis

Suncokretov med – karakteristike

Suncokretov med je vrsta meda zlatnožute boje slabog mirisa, ali slatkog i oštrog ukusa. Odlikuje se veoma brzom kristalizacijom. Konzumiranje kristalisanog meda je veoma korisno, jer se dugotrajnim otapanjem kristala meda preko podjezičnih žlezda sve korisne materije najkraćim putem unose u organizam.Koristeći med kao zaslađivač prirodnih ceđenih sokova,čajeva, mleka ,… činite vašem telu veliku uslugu jer su prosti šećeri sadržani u medu lako svarljivi i ne ostavljaju nusproizvode u procesu varenja hrane.Seobom naših mobilnih pčelinjaka na prostrana Banatska polja postižemo veoma dobre prinose kvalitetnog, sortnog suncokretovog meda. Visine prinosa , kao i kod ostalih paša, direktno zavise od vremenskih prilika u vreme paše, spremnosti pčelinjih zajednica i veštine pčelara. Poslednjih godina česte su suše koje nepovoljno utiču na količine izvrcanog suncokretovog meda.

Lekovita svojstva

U prilog korisnosti ove vrste meda govore brojna dokazana lekovita svojstva. Kao i ostali medovi, suncokretov med poseduje antimikrobna svojstva, i posebno dobre hranljive i profilaktičke osobine. Suncokretov med je od svih ostalih prirodnih medova najbogatiji materijama koje su potrebne ljudskom organizmu, zahvaljujući visokom sadržaju polena.
Velike količine polena koje suncokret luči pčele skladište u košnici. Daljom preradom polena, u ćelijama saća, pčele stvaraju pergu koja im je neophodna za zimu. Zbog svog kompleksnog vitaminskog i mineralnog sastava  suncokretov med se može sa sigurnošću preporučiti kao odličan dodatak u ishrani dece u razvoju, sportista, starijih  i osoba narušenog zdravlja. Potrebno je razvijati kulturu konzumacije kristalisanog meda, pogotovo kod dece. Na taj način med duže zadržava u ustima,otapa lagano i resorbuje pre nego što dođe u kontakt sa želudačnom kiselinom. Treba naglasiti da kristalisani med u potpunosti zadržava sva svoja prirodna svojstva i da ga kao takvog nije potrebno otapati. Nestručnim otapanjem meda u nekontrolisanim uslovima može doći do trajnog oštećenja meda. Može se, u ekstremnim slučajevima pregrevanja, desiti da izgubi svoja prirodna lekovita svojstva postavši čak i štetan.

Dodatne informacije

težina

1000gr, 500gr