• +381638581671
  • Čedomira Nikolića Gajina 7, 11462 Veliki Borak
  • Ponedeljak – Subota: 09 – 19h

Šumski med

Šumski med se posebno preporučuje kao dodatak ishrani tokom lečenja od anemije. Ima antiseptičko, laksativno i umirujuće dejstvo. Zbog svog specifičnog sastava ovaj med efikasno poboljšava rad jetre i bubrega.

Lokacija medobranja šumskog meda: Prolom banja, Trnovi Laz, Radan planina

1,000.00RSD

Opis

Šumski med

Šumski med je tamnija vrsta meda, oporog ukusa. Zbog visokog sadržaja mineralnih materija veoma je koristan za ljudski organizam. Nešto slabije je zastupljen na tržištu, posebno onaj boljeg kvaliteta koji kod nas uvek imamo u ponudi.

Šumski med – uopštene karakteristike:

Šumski med je posebna vrsta meda. Na tržištu je veoma cenjen zbog svoje aromatičnosti i sastava koji se razlikuje od drugih medova. Uzrok njegove različitosti leži u načinu njegovog nastajanja o čemu možete više pročitati na našem blogu. U široj pčelarskoj zajednici uvek postoji dilema oko toga da li je ovaj med zapravo med u pravom smislu te reči, ili se mora deklarisati kao medljika.

Naš šumski med je poseban i zbog njegovog geografskog porekla. U blizini šumskog pčelinjaka, sa koga se dobija, nalaze se zasadi lekovitog bilja: lavande i žalfije. Ove biljke svojim lekovitim i aromatičnim materijama značajno doprinose kvalitetu našeg šumskog meda. Ovo je prepoznato od strane naših potrošača koji nam se uvek vraćaju kada ga jednom probaju.

Zbog prirode nastajanja medljike koju pčele sakupljaju i od nje prave „šumski med“, dešava se da poneke godine ovog meda nema. Zbog oskudnih prinosa imamo ga u malim količinama, što mu dodaje vrednost na tržištu.

Pri kristalizaciji šumskog meda nastaju krupna zrnca. Kristalizacija počinje nakon dužeg stajanja (jedna do dve godine) i spor je proces, pa ova vrsta meda dugo ostaje u tečnom stanju. Jedan od glavnih razloga za njegovu sporu kristalizaciju je taj što gotovo uopšte ne sadrži polen.

Naša preporuka za korišćenje šumskog meda

U narodu je ova vrsta prirodnog meda poznata kao „muški med“ zbog jakog ukusa i arome. Bez obzira na to, mi ga preporučujemo svim osobama koje vole zdravu, aromatičnu hranu.

Pored toga, šumski med ima mnogo veći sadržaj suve materije (mineralnih komponenata) od ostalih medova. U nutritivnom smislu je dobar za sporiste, studente i ljude koji se dosta fizički troše. U slučaju oslabljenog imuniteta dobar je za ubrzavanje oporavka i poboljšanje krvne slike. Odličan je za svakodnevnu ishranu osoba koje pate od anemije.

Važne komponente šumskog meda

Aromatične komponente deluju umirujuće na organizam pa ga je dobro konzumirati u slučaju anksioznosti i stresa.

U većini slučajeva ovaj tip meda sadrži komponente koje pčele teško vare, pa nije dobar za njihovu ishranu u toku zime. Na sreću, ovo nije slučaj sa ljudskom ishranom. Kao što je već dobro poznato, teško svarljive komponente u ljudskoj ishrani podstiču rast probiotskih bakterija u digestivnom traktu, pa je ovaj med  posebno dobar za zdravu crevnu floru.

Sadržaj polena u tragovima čini šumski med pogodnim za korišćenje od strane osoba koje imaju alergiju na polen. Kada su u pitanju disajni organi, on je dobar i za ublažavanje tegoba prilikom iskašljavanja i nadrženosti sluznice grla.

Da li je šumski med dobar izbor za Vas odlučite sami – ali ako ga odaberete sigurno nećete pogrešiti!

0