• +381638581671
  • Čedomira Nikolića Gajina 7, 11462 Veliki Borak
  • Ponedeljak – Subota: 09 – 19h

Polen i kako ga koristiti?
Polen možete koristiti svakog dana kao dodatak ishrani. Preporučuju se dve kafene kašičice dnevno za odrasle, a za decu do 6 godina jedna kafena kašičica. Ovaj pčelinji proizvod se može konzumirati na sledeće načine:

Rastvaranjem u šolji mlakog mleka (važno je da ne bude vrelo)
Rastvaranjem u šolji jogurta, koja se ostavi u frižideru da prenoći
Korišćenjem mešavina meda i pčelinjih proizvoda koje sadrže polen u sebi (Apikomplet 2 ili Apikomplet 3)
Konzumiranjem polena u prahu (samleven u mlinu za kafu) i rastvoriti u mleku ili jogurtu
Dodavanjem polena u hranu i napitke. To mogu biti ovsena kaša, musli, smuti (šejk od voća ili povrća)

Na ovaj način ćete dodati hranljivu vrednost vašim obrocima. Najbolje je uzimati ga u prepodnevnim satima, na prazan stomak. Ukoliko imate osetljiv želudac,  uzimajte ga između dva obroka ili pomešanog sa hranom ili nekim napitkom.
Važna napomena!

Polen je veoma čest i jak alergen. Osobe sa dijagnostifikovanom polenskom alergijom ne smeju ga uzimati. To važi i za pčelinje proizvode koji ga mogu sadržati (med, mešavine meda i polena itd.).
Ukoliko imate veoma slabu alergijsku reakciju na polen možete probati jedino bagremov med uz prethodnu konsultaciju sa lekarom. Ako osetite otežano disanje, svrab kože ili bilo koji neželjeni efekat alergije, hitno se javite lekaru. Odmah prestanite sa korišćenjem polena i drugih pčelinjih proizvoda dok se uzrok alergije ne utvrdi.
Deci koja nikada nisu probala med ne treba davati polen, jer su moguće pojave alergije. Najbolje je početi sa bagremovim medom, zatim sa livadskim. Tek ako nema alergijskih reakcija postepeno se uvodi polen u ishranu uz obavezan nadzor.

Prikazan jedan rezultat