• +381638581671
  • Čedomira Nikolića Gajina 7, 11462 Veliki Borak
  • Ponedeljak – Subota: 09 – 19h
suncokretova paša - benefiti naspram rizika
15.07.2020./Zdravlje
  • blankBy Goran Novkovic
  • 1.189

Suncokretova paša je pčelarima u Srbiji, posle bagremove, najmedonosnija. Međutim, kako je suncokret industrijska biljka, u skladu sa tim se i tretira agrohemijom kako bi prinosi bili najviši mogući. Ovo može delovati štetno na pčele pošto su one insekti kao i mnoge štetočine koje se pojavljuju u prirodi.

U ovom blogu možete pročitati o tome šta Vam dobro, a šta loše može doneti suncokretova paša.

suncokretova paša za pčele

Suncokretova paša – zašto seliti?

Ako se bavite selećim pčelarstvom verovatno polažete velike nade u suncokretovu pašu. Mali broj pčelara ima većih unosa posle bagremove paše, te kao žedna zemlja kišu iščekuju da suncokret zamedi.

Ovo je sasvim normalna pojava, pošto period između bagremove i suncokretove paše često umeju da zapljusnu kasne prolećne ili prve letnje kiše. To je garancija da će pčele prinudno ostati u košnicama i da će sav polen i nektar sa livadskog cveća biti bukvalno opran kišom, te će vrlo malo toga ostati na raspolaganju pčelama.

Najčešće, jedino što preostaje do suncokretove paše je lipa, koja češće samo jako miriše nego što zapravo medi. To može dodatno iscrpeti pčele pošto ih opojan miris privlači pa one troše snagu na let, a nektara nema. Zbog toga mnogi pčelari odlučuju da sele pčele na suncokretovu pašu.

Kako je izgledala selidba pčela na suncokretovu pašu ove godine u pčelarskom gazdinstvu Novković, možete pogledati u videu na našem YouTube kanalu.

Sa druge strane, tu je naravno i ekonomski motiv za selidbu pčela. Suncokret je veoma medonosna industrijska biljka, pa se selidba pčela na suncokretovu pašu može i te kako isplatiti. Pored toga što daje dosta nektara suncokret daje i puno polena, a polen se može sakupiti i sa susednih njiva zasejanih kukuruzom, koji takođe daje dosta polena.

Kada se sve sagleda, logično je doneti odluku da se pčele odvezu na suncokretovu pašu. Međutim, nije sve tako sjajno kao što zvuči.

Suncokretova paša -selidbe pčela
Suncokretova paša -selidbe pčela

Rizici prilikom selidbe pčela na suncokretovu pašu

U pčelarstvu kao u svakom drugom poslu uvek ima prednosti i mana. Jedna od velikih mana je konstantna neizvesnost kada je u pitanju zdravlje pčela.

Na zdravlje pčela utiču faktori koji se mogu lako kontrolisati kao i oni na koje se ne može tako lako uticati.

  1. U grupu prvih naravno spadaju sve one operacije koje su lična odgovornost pčelara. To su redovni pregledi, održavanje higijene na pčelinjaku, tretmani i išrana pčela.
  2. U faktore na koje se ne može uticati spadaju vremenske prilike. Pored toga, iako u teoriji to ne bi trebalo da bude problem, u faktore na koje se jako teško utiče spada upotreba pesticida i insekticida.

Bez namere da generalizujemo ili bilo koga lično osudimo, moramo prokomentarisati sledeću situaciju koja se suviše često dešava:

U Srbiji pri tretiranju useva i zasada nema nikakve kontrole kada je upotreba agrohemije u pitanju! Dobar deo poljoprivrednika ne poštuje preporučena doziranja i često dodaje veće količine pesticida u rastvor za prskanje „za svaki slučaj“. O tome kakav uticaj ovo ima na medonosnu pčelu i sve druge oprašivače suvišno je govoriti. Pri tome, retki su oni koji obaveste pčelare iz okoline o terminima prskanja kako bi se košnice pravovremeno zatvorile. Zbog toga se vrlo često dešava da dođe do nesvesnog i nenamernog trovanja pčela, kao što se, na primer, desilo ranije ove godine u nama susednoj Hrvatskoj.

Kao što možete naslutiti seljenjem pčela na suncokretovu pašu, koja se dominantno može pronaći u Vojvodini, neizostavno izlažete pčele potencijalnom riziku. Pre selidbe se naravno treba dogovoriti sa vlasnikom parcele na koju se smeštaju pčele, a ujedno se i raspitati o tretmanima okolnih parcela.

Ponekad se nažalost, uprkos raspitivanju, desi da dođe do trovanja pčela i značajnog smanjenja broja jedinki u pčelinjim društvima. Pčelama se ne može postaviti jasna granica do koje mogu da lete i da sakupljaju nektar. Zbog svega toga selidba pčela na suncokretovu pašu je uvek svojevrstan rizik.

mrtve pčeleSlika: Pomor pčela (Izvor: VICE pristupljeno 14.7.2020.)

Saveti

  • Sve ove informacije ne treba da Vas obešrabre, već naprotiv – imaju za cilj da Vas motivišu da se u budućnosti bolje raspitate o tome gde selite pčele i koliko su poljoprivrednici iz tog kraja odgovorni kada je u pitanju korišćenje pesticida i insekticida.
  • Pored toga, ukoliko se bavite pčelarstvom ili poljoprivredom uvek imate tu odgovornost da širite svest o svemu ovome među Vašim kolegama i saradnicima. Kratki razgovori i molbe za oprez mogu značajno poboljšati opšte stanje.
  • Ono što takođe treba da znate je da, u slučaju da se desi neko masovno trovanje na Vašem pčelinjaku, možete kontaktirati veterinarsku inspekciju i prijaviti stradanje, kako bi se preduzele određene mere u cilju određivanja uzroka i nadoknade nastale štete.

Mi godinama unazad selimo pčele na suncokretovu pašu. Uvek se raspitamo i do sada, na sreću, nismo imali značajnijih gubitaka.

Suncokretova paša – Zaključak

Nemojte prezati od toga da selite pčelinja društva na suncokretovu pašu. Ukoliko preduzmete sve mere i dobro se informišete možete i Vi i Vaše pčele imati lepu korist. Ovogodišnja suncokretova paša se bliži kraju, a kako je do sada prošlo, možete pogledati u našem Video-izveštaju.

Suncokretova paša – benefiti naspram rizika
Suncokretova paša – benefiti naspram rizika