• +381638581671
  • Чедомира Николића Гајина 7, 11462 Велики Борак
  • Понедељак – Субота: 09 – 19h
jačanje imuniteta medom kroz ishranu
15.03.2020./Здравље
  • By Goran Novkovic
  • 2.163

Јачање имунитета медом једна је од главних тема у последњих неколико недеља, услед појаве корона вируса. Према саветима Светске здравствене организације, поред избегавања јавних скупова ради спречавања ширења вируса, треба се хранити здраво и јачати имунитет.

Јачање имунитета медом путем здраве исхране

Јачање имунитета је веома важно због тога што особе са јаким имунитетом не подлежу инфекцији корона вирусом, или се веома брзо опорављају уколико буду инфицирани.

Цела ситуација је, према последњем извештају Светске здравствене организације, задесила 122 државе (https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/situation-reports/20200313-sitrep-53-covid-19.pdf?sfvrsn=adb3f72_2).

Питања која наши потрошачи сваког дана постављају у вези са тим, навели су нас да напишемо текст о утицају меда и пчелињих производа на јачање имунског система.

У традиционалној и алтернативној медицини постоји веома велики број података о здравственим бенефитима меда и утицају пчелињих производа на јачање имунитета.

Наравно, истраживачи се нису задржали само на емпирији и алтернативним методама. Постоје и бројне научне студије које потврђују добар утицај меда и других пчелињих производа на имунитет.

Највише истраживани су различити медови као што су  ливадски, багремов, сунцокретов, липов и шумски. Затим манука мед, мед од хељде, кестена, лаванде, уљане репице и детелине. Истражују се и многи други медови својствени и несвојствени нашим просторима. Поред њих пуно је пажње посвећено и прополису, перги, полену и матичном млечу.

Оно што је до сада потврђено је следеће:

  • Мед и остали пчелињи производи садрже у себи разне витамине, аминокиселине, ензиме, високо функционалне олигосахариде, полифеноле, флавоноиде и друге материје. Оне се данас накнадно додају у храну како би се побољшала њена нутритивна вредност.
  • Редовним конзумирањем меда долази до постепеног јачања имунитета.  Зашто? Зато што на тај начин организму редовно обезбеђују биофункционална једињења која нормализују метаболизам и поспешују имунски одговор.

Не користе мед као лек, већ као храну

Оно што редовно напомињемо потрошачима је да не користе мед као лек, већ као храну. Чињеница је да се свакодневним конзумирањем меда смањује могућност наглог пада имунитета. То се често дешава људима, посебно због начина живота који је данас најзаступљенији.

Једе се неквалитетна, брза храна, а брзо се и живи. При томе је здрава физичка активност све мање заступљена. Управо због тога болести не бирају између младих и старих, већ између оних који негују своје опште здравствено стање бринући о избалансираној исхрани, и оних који то не чине.

jačanje imuniteta medom dnevno
Jačanje imuniteta medom svakodnevno kroz zdravu ishranu

Укључите мед у дневну исхрану

Интегрисањем у свакодневну исхрану само једне кашичице меда или неке од мешавина меда и других пчелињих производа смањићете потребу за коришћењем синтетских додатака исхрани. Ту спадају и разни витамини и минерали који су преплавили наше тржиште.

Поједини стручњаци наводе да концентрација витамина у меду и производима од меда није довољна да задовољи дневне потребе организма за истим. Они сугеришу да је ипак боље користити суплементе и витамине који се могу наћи у апотекама. Таква изјава је веома дискутабилна. Пре свега зато што од порекла меда и природних околности које су биле заступљене у тренутку медобрања, у великој мери зависи и састав меда.

Суплементи не могу заменити мед

Оно што се често прећути је да, већина суплемената садржи у себи материје (активне супстанце) које нису у биолошки активном облику. Стога се оне не могу ресорбовати у организму. А то практично значи да се по проласку кроз наша црева излучују неискоришћени.

Управо због тога је боље појести једну кашичицу меда из које све супстанце могу бити искоришћене, макар оне биле (наводно) и у малим концентрацијама.

Поред тога што је и сам мед пун антиоксиданаса, доказано је да при конзумирању меда  свакодневно долази и до веће искоришћености антиоксидативних својстава витамина Ц у организму. За витамин Ц је опште познато да се препоручује током сезоне грипа. Није на одмет ових дана, док се препоручује самоизолација, попити лимунаду заслађену медом.

Јачање имунитета медом ради заштите од вируса

Док чекамо да број заражених од корона вируса крене да пада, можемо да Вам препоручимо да попијете шољу што топлијег чаја и засладите је медом. Ако нисте до сада, размислите да у будућности инкорпорирате пчелиње производе у свакодневну исхрану.  Правовремено јачање имунитета медом свакако је добра превентива у случајевима као што је овај који је већину људи затекао неспремне.

Где купити прави мед?

Уколико размишљате о набављању меда или било ког другог нашег производа, одлуку донесите што пре.  Наиме, не зна се до када ће бити дозвољена продаја меда услед могућег увођења карантина. О евентуалним паузама у раду наших штандова или обуставе испоруке свакако ће бити обавештења на нашим страницама друштвених мрежа.  До тада пратимо препоруке надлежних органа.

Jačanje imuniteta medom - bagremov med
Jačanje imuniteta medom – bagremov med

Наше препоруке за јачање имунитета медом

Препоручујемо да свакодневно попијете бар једну шољу топлијег чаја заслађену медом. А, ако то већ не радите, што пре укључите пчелиње производе у свакодневну исхрану. Правовремено јачање имунитета медом је одлична превентива. У случајевима као што је овај са корона вирусом то је за већину људи више него корисно и прихватљиво решење.

Погледајте шта поручују српски пчелари старијима: Медом на корону!

0