• +381638581671
  • Čedomira Nikolića Gajina 7, 11462 Veliki Borak
  • Ponedeljak – Subota: 09 – 19h

Šumski med

Neto: 1 kg.

Šumski med se preporučuje kao dodatak ishrani tokom cele godine, a posebno u zimskom periodu. Boja šumskog meda je uvek tamna i neprozirna. Gustina mu je nešto veća od ostalih vrsta medova.

Lokacija medobranja šumskog meda: Prolom banja, Trnovi Laz, Radan planina

1,400.00RSD

Opis

Šumski med

Šumski med je tamnija vrsta meda, oporog ukusa. Zbog visokog sadržaja mineralnih materija veoma je koristan za ljudsku ishranu. Naši pčelinjaci smešteni na obroncima Radan planine nam obezbeđuju dobre prinose tako da ga  gotovo uvek imamo u ponudi.

Šumski med – uopštene karakteristike:

Šumski med je posebna vrsta meda. Na tržištu je veoma cenjen zbog svoje aromatičnosti i sastava koji se razlikuje od drugih medova. Uzrok njegove različitosti leži u načinu njegovog nastajanja o čemu možete više pročitati na našem blogu. U široj pčelarskoj zajednici uvek postoji dilema oko toga da li je ovaj med zapravo med u pravom smislu te reči, ili se mora deklarisati kao medljika.

Naš šumski med je poseban i zbog njegovog geografskog porekla. U blizini šumskog pčelinjaka, sa koga se dobija, nalaze se zasadi lekovitog bilja: lavande i žalfije. Ove biljke svojim lekovitim i aromatičnim materijama značajno doprinose kvalitetu našeg šumskog meda. Ovo je prepoznato od strane naših potrošača koji nam se uvek vraćaju kada ga jednom probaju.

Zbog prirode nastajanja medljike koju pčele sakupljaju i od nje prave „šumski med“, dešava se da poneke godine ovog meda nema. Zbog oskudnih prinosa imamo ga u malim količinama, što mu dodaje vrednost na tržištu.

Pri kristalizaciji šumskog meda nastaju krupna zrnca. Kristalizacija počinje nakon dužeg stajanja (jedna do dve godine) i spor je proces, pa ova vrsta meda dugo ostaje u tečnom stanju. Jedan od glavnih razloga za njegovu sporu kristalizaciju je taj što gotovo uopšte ne sadrži polen.

 

 

Da li je šumski med dobar izbor za Vas odlučite sami – ali ako ga odaberete sigurno nećete pogrešiti!

0