• +381638581671
 • Чедомира Николића Гајина 7, 11462 Велики Борак
 • Понедељак – Субота: 09 – 19h
Кoji med je najbolji
04.05.2020./Здравље
 • By Goran Novkovic
 • 306

Који мед је најбољи? Да ли је то ливадски, багремов, шумски, липов, сунцокретов или неки други? Ово су честа питања која муче многе потрошаче меда.

Истина је да не постоји један одговор на ово питање. Квалитет и састав меда зависе од много фактора. Нешто о томе смо писали и у нашем блогу Како препознати прави природни мед.

Али о тој теми више у наставку овог текста. Осврнућемо се на састав и квалитет меда генерално, али и на поједина његова физиолошка дејства на људски организам. Посебно ће о томе бити речи у односу на старосне групе конзумената што су и једна од најчешћих питања наших потрошача.

Да бисте разумели који мед је најбољи, ево нешто о квалитету и безбедности меда

Сваки мед је производ пчела радилица, које током свог живота обиђу око 1000 до 2000 различитих биљних врста у цвету. Стога, на једној територији, чак и у оквиру једног пчелињака од кошнице до кошнице не може се наћи „идентичан мед“.

Састав меда, дакле, стално варира – од сезоне до сезоне, од локације до локације. Он зависи у великој мери од временских услова, територијалне распрострањености биљних врста као и од међусобне интеракције ова два природна фактора.

Од температурних варијација у току једне сезоне медобрања, распореда и количине падавина у току вегетације појединих биљних врста зависи колико нектара ће биљке дати, као и какав ће његов састав бити.

Што се тиче људских фактора, квалитет и безбедност меда такође у великој мери зависе и од самог пчелара који га производи. Веома је важно на који начин пчелар брине о својим производним друштвима, чиме их прихрањује у зимском периоду као и да ли их третира и којим средствима.

Све материје са којима пчела дође у контакт потенцијално се могу пронаћи и у меду. Стога је нужно да све што се користи у третирању пчела буде безбедно за људску употребу.

У нашој земљи за контролу квалитета меда и других пчелињих производа надлежних су:

 • Научни институт за ветеринарство Србије у Београду,
 • Југоинспект Београд А.Д.,
 • Центар за испитивање намирница у Београду,
 • Завод за јавно здравље у Пожаревцу,
 • Институт за јавно здравље у Нишу и
 • Завод за јавно здравље „Тимок“, у Зајечару.

Уколико пчелар од кога купујете мед поседује сертификат анализе неког од ових института и центара, то је гарант да је мед који од њега купујете безбедан за употребу.

Важно је напоменути да су продавци меда на велико и мало (било пчелари произвођачи или само откупљивачи) законом обавезани да поседују поменуте анализе како би смели да ставе мед у промет.

Који мед је најбољи за децу, који за старе, а који за специфичне тегобе?

Ово су питања са којима се продавци меда сусрећу сваког дана. Наша препорука је да свако треба да проба неколико врста меда и да сам одабере онај који му највише прија.

Искуствено:

 • Багремов мед се препоручује малој деци и особама са благом поленском алергијом због благог укуса и нешто мањег садржаја полена.
 • Ливадски мед се препоручује за свакодневну употребу.
 • Сунцокретов мед се препоручује особама са хроничним кардиоваскуларним обољењима.

Позната је изрека „Узимајте мед као храну да га после не бисте користили као лек“.

У бројниим студијама приказано је позитивно дејство меда од багрема и липе на дисајне путеве. Такође се помињу и неке друге врсте меда за јачање имунског система, побољшање крвне слике или умањење катаракте.

Међутим, мед није лек за ове тегобе.

Зато ми увек волимо да га препоручимо првенствено као превентивно средство и као нутритивно богату храну која је најбоља алтернатива коришћењу синтетских суплемената.

Који мед је најбољи - врсте медаСлика: Ша мислите, који мед са слике је најбољи за Вас? 😊

Да резимирамо:

Разне препоруке за неки конкретни мед који лечи одређене здравствене тегобе, треба узети са великом резервом.

Тачно је да је мед лековит, али не реагује свачији организам исто. За оно што помогне једној особи, не може се са сигурношћу рећи да ће помоћи некој другој.

Можда Вас овакав закључак разочарава,  јер сте очекивали да прочитате тачно који мед је најбољи за Ваше дете, или за пушачки кашаљ и томе слично.

Нажалост, питање који је мед најбољи сувише је неодређено, па није толико ни важно. Запамтите: Апсолутно је небитно који мед једете!

Слободно конзумирајте багремов, ливадски, сунцокретов, шумски или неки други природни мед. Ниједан мед није штетан!  Али … Дакле, постоји једно “Али” и то је важно да знате.

ВАЖНО: Препоручујемо да га свака особа проба, али са једним изузетком:

Мед се не сме конзумирати у случају алергије на мед, полен или друге пчелиње производе, све док се (обавезно) не консултујете са својим лекаром.

Наш савет је:

Живите здраво, негујте добре навике, једите мед са задовољством свакога дана у умереним количинама. Уверите се сами у дугорочне позитивне ефекте које мед оставља на Ваш организам.

Оно што је за Вас заиста важно, то је,

да нађете произвођача меда од поверења и да будете сигурни да једете прави природни мед, а не ароматизовани шећерни сируп!

Зато топло препоручујено да погледате наш чланак: Како препознати прави природни мед.

Дакле, најтачнији одговор на питање „Који је мед најбољи“, гласи:

Најбољи мед је онај који се Вама највише допадне и чија конзумација Вам највише прија!

0