• +381638581671
  • Чедомира Николића Гајина 7, 11462 Велики Борак
  • Понедељак – Субота: 09 – 19h
kako nastaje šumski med
  • By Goran Novkovic
  • 553

Како настаје шумски мед? Ако користите овај мед вероватно сте некада себи поставили ово питање. Али, оно што можда нисте знали је да не настаје сваки мед на исти начин. Да бисмо објаснили због чега је настајање шумског меда тако посебно, хајде да се осврнемо на то како мед иначе настаје.

Како настаје мед?

Генерално, мед настаје тако што пчеле радилице сакупљају нектар из цветова појединих биљака и складиште га у ћелијама саћа унутар њихових кошница. Када се мало пажљивије посматра једна пчелиња заједница, може се приметити да немају све пчеле радилице исту улогу. Неке од њих су излетнице, а неке су кућне пчеле. Излетнице предају нектар кућним пчелама, а оне га стављају у ћелије саћа.

сунцокрет како настаје мед

пчела како настаје шумски мед

Конверзија нектара у мед

Конверзија нектара у мед почиње у медном желуцу пчеле радилице, у коме се лучи ензим инвертаза. Инвертаза врши хидролизу шећера сахарозе који се налази у нектару. Током хидролизе молекул сахарозе се цепа на два мања молекула који га изграђују – фруктозу и глукозу.

Уз то, део воде из нектара пчела троши за сопствене потребе, па сируп који настаје има мањи садржај воде и већу концентрацију шећера, и временом постаје све гушћи. Чак и када пчеле излуче мед у саће, ензими настављају своје дејство и мед наставља да зри, а вода наставља да испарава. Због тога се на крају од течног нектара добија веома вискозан мед који много спорије тече.

Основни садржај меда

Поред шећера који садржи у себи, мед који настаје од цветног нектара у себи има и одређени садржај полена. Ово је потпуно логично, узевши у обзир да се пчела сва напраши честицама полена када зарони у цвет да усиса нектар.

Поленова зрнца служе као центри за настајање кристала шећера који се налазе у меду. Због тога медови који настају од цветног нектара брже или спорије кристалишу.

Брзина кристализације меда зависи од односа садржаја воде, шећера и полена у меду, као и од температуре на којој се мед чува. Кристализација је природно својство меда и упркос многим предрасудама, када се мед „ушећери“ то је обележје његовог природног порекла и квалитета.

Како настаје шумски мед?

шума Како настаје шумски мед - акција

Како настаје шумски мед - настанак меда Кошнице

За разлику од ливадског, сунцокретовог и багремовог меда, шумски мед не настаје од цветног нектара. Шумски мед заправо настаје када пчеле сакупљају медљику, а у народу се често и сам шумски мед и назива „медљика“.

Шта је медљика?

Медљика у природи настаје на разне начине, али уопштено се може поделити на медљику биљног и животињског порекла.

У нашим пределима доминантнија је медљика биљног порекла. Ову медљику луче поједине биљне врсте када се десе за то погодни климатски услови. Биљке тада луче вишак течности у виду лепљивог, слатког сирупа кроз површину свог лишћа, који пчеле сакупљају, прерађују и одлажу у саће.

Са друге стране, медљика животињског порекла настаје тако што поједине врсте инсеката сисају биљне сокове из којих упијају хранљиве материје, а потом излучују течност која садржи вишак шећера.

Међу овим творцима медљике најпознатије су биљне ваши које паразитирају на зеленим деловима биљака. Ако вас детаљније занима како се ове ваши хране и размножавају можете погледати овај видео https://www.youtube.com/watch?v=hNzeshvjZdw.

Вероватно сте некада имали прилику да паркирате кола испод дрвета и да касније затекнете трагове који личе на капи кише, а лепљиви су. Могуће је да сте се паркирали испод дрвета које лучи медљику, или које су напале биљне ваши.

Како настаје шумски мед - медљика биљна ваш

биљне ваши - медљика како настаје шумски мед

У сваком случају ови слатки сокови привлаче пчеле да их скупљају, али су далеко лошији за њихову исхрану од меда који настане од цветног нектара. Када су људи у питању то није случај. Ово су показала разна благотворна дејства шумског меда на људску исхрану.
Ако тражите квалитетан шумски мед можете га пронаћи код нас у продавници.

0